top of page

Τι Είναι Τέχνη ;


Π. Καραβατάκης

Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.

2025




Τι Είναι Τέχνη ;

 

Η Τέχνη είναι Επιστήμη – είναι Πολιτισμός



   Με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα για δημιουργία

που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας τον νου ή και την θέληση.

Η Τέχνη βασίζεται στην εκπαίδευση, την έμπνευση και την εμπειρία.

  Είναι σωστό, είναι υποχρέωση, του καθενός που ασχολείται με την Τέχνη να συνεισφέρει ότι του υπαγορεύει η προσωπική του εμπειρία και γνώση, αναδεικνύοντας τις αρετές της Τέχνης.

 

Ποιος ο ρόλος της Τέχνης στην ζωή του ανθρώπου ;

 

  Ανατρέχοντας στις ρίζες μας, ως Έλληνες, εμπνεόμαστε από τον τρόπο με τον οποίο η γλύπτες της κυκλαδικής περιόδου και του χρυσού αιώνα, χρησιμοποιούσαν το μάρμαρο με ανυπέρβλητη τεχνική των έργων τους, τα οποία  εξέφραζαν το κάλος.

  Οι επιδέξιοι τεχνίτες θεωρούνταν σημαντικές προσωπικότητες ως δημιουργοί !

  Είναι πάντα επίκαιρο να γνωρίζουμε για αυτούς τους τεχνίτες από που και πως προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες και με ποιες τεχνικές τις επεξεργάζονταν στα εργαστήρια τους, πως ήταν οργανωμένα και ποια η σχέση τους με την πόλη.

  Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι σε ακμάζουσες εποχές οι τέχνες στόχευαν στο αισθητική και την αρμονία. Η χωρική τους έκταση υπήρξε πολύ μικρή, αλλά η χρονική τους έκταση μεγάλη.

 

 

 


 

Προτομή Αφροδίτης της Μήλου
Προτομή Αφροδίτης της Μήλου

 

 

 

  • Το Κάλος-αρχαιοελληνική έννοια.

  • Εκτιμάται από την υποκειμενική αίσθηση κάθε ατόμου χωριστά ενώ δεν ανέρχεται δομικά ως αντικείμενο .

  • Η τέχνη αποτελεί μέσω του πνεύματος/ εξίσου σημαντικό με την φιλοσοφία

  • Πέρα από φιλοσοφικές προσεγγίσεις η έννοια της τέχνης αναζητείται-συνδιαμορφώνεται μέσα στις κοινωνικές συνθήκες .

  • Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα εξαπλώνεται η αντίδραση στην ιδέα της προόδου για την εκβιομηχάνιση και στην αστικοποίηση, αποτελώντας καταφύγιο στις κοινωνίες .

  • Στις αρχές του 20ού αιώνα η πρωτοπορία συναντά νέα υλικά από πλαστικό σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία καταλαμβάνουν τον καθημερινό βίο ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η βιομηχανία

  • Τα σπίτια γεμίζουν με νεωτερικά προϊόντα και αναδύεται η μανία του καινούργιου.

  • Η τέχνη με το ‘‘Τ’’ κεφάλαιο θα οδηγήσει στην έννοια της κουλτούρας του σύγχρονου και των προϊόντων της πολιτιστικής βιομηχανίας.

 

 

  Σήμερα η τέχνη υποτάσσεται στην παντοδυναμία που απέκτησε η άμεση ποσοτική αντίληψη για το κέρδος.

  Εδώ θα ήθελα να κάνω μία μικρή χρονική επίσπευση στην εξέλιξη των τεχνών, ξεκινώντας με αναφορά στην πρώτη βιομηχανική επανάσταση (1η Β.Ε.), στις αρχές του 19ου αιώνα που χαρακτηρίστηκε από την χρήση του ατμού.

  Η ανακάλυψή του ηλεκτρισμού οδήγησε στην δεύτερη βιομηχανική επανάσταση (2η Β.Ε.), με χαρακτηριστικά την μαζική παραγωγή και την εξειδίκευση της εργασίας.

 

 Στις αρχές του 20ου αιώνα εμφανίζεται η τρίτη βιομηχανική επανάσταση (3η Β.Ε.), η πρωτοπορία συναντά τα νέα υλικά με τις θέσεις των στοχαστών της σχολής της Φρανκφούρτης, που εκφράζεται από το κίνημα του Bauhaus, με εκφραστή του τον αρχιτέκτονα Walter Gropius και στην Ελλάδα πρωτοστατεί η

Διπλάρειος Σχολή με εκφραστές, τους Πικιώνη, Δοξιάδη και Βρέττα.


  Στις μέρες μας ακολουθεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (4η Β.Ε.), με την ανάπτυξη και κλιμάκωση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, που αλλάζουν την οικονομία και τις κοινωνίες σε τέτοιο βαθμό, που δεν έχει ξαναγίνει στην ανθρώπινη ιστορία.

  Η Τέχνη υποχρεούται να συμφιλιωθεί με την βιομηχανία και για πρώτη φορά γίνεται δυνατή η συνεργασία της με την ψηφιακή νοημοσύνη.

 

Η Τέχνη πλέον δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των καλλιτεχνών…

Η Τέχνη όμως, παραμένει και είναι ένα μέσω επικοινωνίας των ανθρώπων…


Σε ότι με αφορά. Αφιερώνοντας τον εαυτό μου στην Τέχνη επί 50 και πλέον χρόνια δεν έκανα τίποτε άλλο αντλώντας γνώση και εμπειρία, εργαζόμενος αρχικά ως ξυλόγλυπτης και τελειώνοντας την επαγγελματική μου διαδρομή ως αρχιτέκτονάς, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις που αποκόμισα στους εκάστοτε συνεργάτες μου.


Π.Κ.


 

Comments


© 2024 by ARCH -MID Powered and secured by grow-business.gr

bottom of page