top of page

Περί της Αναλογίας και της Συμμετρίας στην Αρχιτεκτονική


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΒΙΤΡΟΥΒΙΟΥ


Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, επηρεασμένος από τον αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι και τον γλύπτη Αντόνιο Φιλαρέτε, πίστευε ότι η Ανατομία και η Αρχιτεκτονική είχαν άμεση σχέση μεταξύ τους.


Εμείς οι Έλληνες που πρώτοι από όλους του λαούς του κόσμου, πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια, με τους αθάνατους σοφούς της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και ιδιαιτέρως με τους μεγάλους μαθηματικούς μας, τον Πυθαγόρα και τον Ευκλείδη, αναπτύξαμε τις πρώτες ερμηνείες του λόγου της Χρυσής Τομής. Συνεχίζουμε σήμερα, για να υποδεχτούμε, με τον απαιτούμενο σεβασμό, τη συνέχεια της υπέροχης αυτής μαθηματικής παράδοσης.


Η ΙΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ




Ο Πυθαγόρας (580-496 π.Χ.) έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στα Μαθηματικά και τη Μουσική.

Ο μεγάλος Μύστης ανακάλυψε ότι η αρμονία εξαρτάται από ορισμένες μαθηματικές σχέσεις.

Οι αποστάσεις και οι περιφορές των ουρανίων σωμάτων, αποτελούν την αιτία ύπαρξης των μαθηματικών σχέσεων. Η τεράστια σημασία των αριθμών, οδήγησέ τον Πυθαγόρα στην γενική άποψη ότι, οι βασικές Αρχές του κόσμου είναι οι Αριθμοί. Σήμερα έχει αποδειχθεί, ότι συγκεκριμένες μαθηματικές σχέσεις δημιουργούν Χρυσές Αναλογίες και Συμμετρίες. Ως στοιχεία του αριθμού θεωρούνται το άρτιο και το περιττό. Το άρτιο ταυτίζεται με το άπειρο, το περιττό με το πεπερασμένο. Προς μεγάλη έκπληξη των μελετητών, ο Πυθαγόρας θεωρούσε καλύτερο το περιττό, δηλαδή το πεπερασμένο, και όχι το άρτιο, δηλαδή το άπειρο. Για τον μέγιστο διδάσκαλο του 6ου αιώνα, το περιττό είναι ο κόσμος των ιδεατών μορφών, των τέλειων τύπων, ενώ το άρτιο αποτελεί τον κόσμο της άμορφης ύλης!

Όπως στην Αρχιτεκτονική, οι αριθμητικές σχέσεις ανάμεσα στους διαφορετικούς όγκους, δημιουργούν την αρμονία, έτσι και στον κόσμο, ανάμεσα από τα πιο αντίθετα στοιχεία, γεννιέται η Συμμετρία.

コメント


bottom of page