top of page

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΟ-ΞΥΛΟΥΡΓΟΥ


Παράσχος Καραβατάκης | Αρχιτέκτων





Η  ΝΑΥΠΗΓΟ-ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ  ΤΕΧΝΗ

 

 

Ο άνθρωπος Δημιούργησε εξαιρετικές κατασκευές αναπτύσσοντας την Τέχνη της Ξυλοναυπηγικής. Η Ξυλοναυπηγική είναι Τέχνη στηριγμένη για αιώνες στην προφορική παράδοση, την πρακτική εφαρμογή, την διαισθητική αντίληψη χωρίς πειραματικά μοντέλα, εργαστήρια και εξομοιωτές.

Η Ναυπηγοξυλουργική τέχνη αποτελεί έναν από τους κατ εξοχήν παραδοσιακούς κλάδους της χώρας καθώς αναπτύχθηκε και στηρίχθηκε στα παραδοσιακά σκάφη με σκοπό την αλιεία.

Η Ελληνική Ναυπηγική Παράδοση έχει πλούσιο υλικό, δυστυχώς όμως, είναι λίγα τα σκάφη ή τα χνάρια αυτών που σώζονται.

Αναμφισβήτητα ένα ξύλινο σκάφος υπερέχει σε ομορφιά και ξεχωρίζει ανάμεσα σε σκάφη τελευταίας τεχνολογίας. Η επιλογή του ξύλου ως υλικό για την κατασκευή των σκαφών, εκτός από την αισθητική του αξία εξασφαλίζει και διαχρονική αίγλη. Σήμερα τα ξύλινα σκάφη συνεχίζουν να είναι η εξέλιξη των παραδοσιακών σκαφών, ενώ η μετατροπή τους σε σκάφη αναψυχής – διατηρώντας πάντα τις ναυπηγικές γραμμές και τον τρόπο κατασκευής τους με σύγχρονες παρεμβάσεις και υλικά – προσπαθεί να δώσει μία νέα ώθηση στην Ελληνική Ναυπηγική Τέχνη.

Η Ελληνική Ναυπηγική Παράδοση, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται χιλιετίες πίσω στην αρχαιότητα, συνεχίζει να είναι ζωντανή  έως και σήμερα και η Ναυπηγο-ξυλουργική Τέχνη αποτελεί  έναν από τους από τους κατ εξοχήν παραδοσιακούς κατασκευαστικούς κλάδους  της χώρας μας, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ή μετατροπής ξύλινων παραδοσιακών σκαφών τα οποία διατηρούν τα στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν.

Οι εργασίες αυτές εξακολουθούν να γίνονται σε ταρσανάδες που έχουν διασωθεί στην Σύρο, στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης, στις Σπέτσες, κ.α.

Επειδή δεν υπάρχουν πλεονάσματα τέτοιων σκαφών λόγω της απόσυρσής τους, επιστήμονες – ναυπηγοί τα σχεδιάζουν από την αρχή, με βάση την εμπειρία των συναδέλφων τους ναυπηγοξυλουργών, πάνω στα χνάρια τα οποία διαθέτουν οι ίδιοι οι ταρσανάδες.

Коментарі


bottom of page